KASTAMONU ECEVİT ÇORBASI

 Tarihi bir çorbamızın Ecevit ile ilgisinin bulunduğunu biliyor musunuz? Milli Mücadele yıllarında Atatürk "gözüm cephede kulağım İnebolu'da" demişti. İnebolu'ya denizden gelen cephane karayoluyla Anadolu'ya taşınıyordu. Şerife bacıların günlerce yürüdüğü Tiftik yolu üzerinde Hanlar önem kazandı. Bu hanlardan birisi İnebolu Kastamonu ortasında Küre Dağları içerisinde yer alan Ecevit Handı. Saray kültürü almış temiz bir  insan olan İsmail Ağa tarafından işletiliyordu. Yapımını Saray'da öğrendiği Ecevit çorbasını ikram ediyordu. Çorba da Han da  meşhur oldu. Soyadı kanunu çıkmak üzere iken görev yeri Kastamonu olan Bülent Ecevit'in babası Doktor Fahri Bey Handa çorba molası verdi Fahri Bey'e burayı çok seviyorsunuz soyadı olarak Ecevit alır mısınız önerisinde bulundular. Kanun çıktığında Fahri Bey Ecevit'i soyadı olarak kütüğüne işletti. Bülent Ecevit de Kastamonu ziyaretinde yörenin adını soyadı olarak kabul ettiklerini söyleyerek konuya açıklık getirdi. 25 Ağustos 1925'te Atatürk Ecevit Handa bu çorbadan içti. Nazım Hikmet, Mehmet Akif Ersoy, Y. Kadri Karaosmanoğlu, A. Emin Yalman, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Tunalı Hilmi, Mustafa Necati, Peyami Safa gibi yazarları Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Refet Bele gibi  paşaları ağırladı kitaplara romanlara konu oldu Han Halen açık çorba yapılıyor Bugünün anısına Kastamonu'nun Ecevit çorbası tarifini paylaşmak istiyorum. 

KASTAMONU ECEVİT ÇORBASI

Malzemeler: 

1 çay bardağı baldo pirinç 

5 su bardağı tavuk suyu veya su 

1 çırpılmış yumurta 

1 su bardağı süzme yoğurt 

20 gram tereyağı 

1 tatlı kaşığı kuru nane 

Tuz 

Yapılışı: 

Baldo pirinç tavuk suyu ile haşlanır Haşlanan pirince süzme yoğurt ile çırpılmış yumurta ılıştırarak ilave edilir. 

Birkaç dakika daha kaynatılıp kapatılır Üzerine tereyağı ve nane eritilerek dökülür Afiyet olsun...


Yorumlar