KAYSERI YAĞ MANTISI

Malzemeler :
Hamuru için :
6 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 küp yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
İçi için :
300 gr kıyma
1 adet soğan
Tuz
Karabiber pulbiber az kimyon
Kızartmak için  bol sıvıyağ
Üzeri için salçalı sos:
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber, karabiber, toz kırmızı biber
Üzerine sarımsaklı yoğurt
Yapılışı :
Hamuru için unu  unun ortasını havuz gibi açıp, maya ve şekeri yavaş yavaş su ekleyerek açalım. Sonra yağ, yoğurdu ilave ederek ortaya doğru unu ekleyerek su ile cıvık bir hamur tutup, tuzu koyalım ve yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamuru sarıp, mayalanması için 40 dak. bekletelim. Bu arada kıymalı içi hazırlayalım. Soğanı rendeleyip, baharatlar ile kıymayı yoğuralım Mayalanan hamuru açmak için bölelim. Çok ince, çok da kalın olmayacak şekilde yufkalar açalım. Çay bardağının ağzıyla yuvarlak keselim. Ortalarına kıymalı içten koyup, çiçek şekli gibi 2 çimdikte ortaya doğru büzerek kapatalım.Tepsiye dizebilirsiniz. Hepsi bitince kızgın bol sıvı  yağda tek tek atarak fazla doldurmadan karıştırarak kızartalım. Çok fazla doldurmayın kabarıyor. Yağın altını sürekli açık tutmayın. Her yanı eşit kızarması için sürekli karıştırın. Süzgeçli kepçe ile kağıt havluya çıkarın. Salçalı sosu için tereyağ ile salçayı eritip, biberleri tuzu koyun, yarım su bardağından biraz fazla su ekleyip sos kıvamı alıncaya kadar pişirelim. Servis ederken kızarmış mantılarım üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt gezdirelim. Afiyet olsun..

Yorumlar