HAVUÇ DOLMASI

 Havuç A vitamini bakımından zengin , sindirine faydalı, tok tutan, şişmanlatmayan, çocukların gelişimi için faydalı harika bir sebze.. 

Havucun nesini seversiniz desem önce salatası , yoğurtlu kızartması, hatta tatlısı bile aklınıza gelir de dolması herhalde gelmezdi..

Kahramanmaraş ın bu nefis yemeği, kıymalı olarak da zeytinyağlı soğuk olarak da  yapılıyor. 

Tercih sizin.. Aslen maraş havucu ile yapılıyor. Maraş havucunun şeker oranı az. Kök sebze olduğu için serttir, oyması zordur. 

Eskiden Maraş da çıkrıkcılara oydurulurmuş. 

8_-10 adet iri havuç

200 gr kıyma 

4 yemek kaşığı pirinç

1 adet soğan

1 adet domates

1 çay kaşığı Pulbiber 

1çsy kaşığı Karabiber 

1 çay kaşığı Sumak

1 tatlı kaşığı Tuz

Biraz nane 

Sıvıyağ 


Dolma olması için iri havuçları seçeceksiniz. Boyları dört parmak uzunluğunda olacak şekilde kesin. 

Kabuklarını temizleyip, kaynayan suya atıp 2 dakika tutup haşlıyoruz. Üzerinden bir soğuk su geçirip bir kenara alıyoruz. Daha fazla tutmayın.

Oyacak ile geniş başından dikkatlice oyuyoruz. 

Çikan içleri atmayın. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırın harika bir salatanız olur.

Havuçları doldurmaya hazır hale getirince içini hazırlıyoruz.

Soğanı domatesi rendeliyoruz. Kıymaya pirincini, tuzunu, biberini, iç malzemeyi katıp güzelce yoğuruyoruz. Havuçların içine sıkıştırmadan dolduruyoruz. Tencereye ister dikine, ister yatay yerleştirip, üzerine sıcak su koyuyoruz.Biraz sıvıyağ gezdiriyoruz.20 dakika kadar ağır ateşte pişiriyoruz. Pirinçler  havuçlar pişince kapatıp  biraz dinlendirip ılık olunca servis tabağına alıyoruz. Maydanoz ile süslüyoruz. Afiyet olsun. 


Yorumlar