FIRINDA LEVREK


 Balık sofralarımızdan eksik etmememiz gereken en önemli besinlerden. Adeta sağlığımızın yapı taşı. Vitamin, mineral, omega 3,omega 6 yağ asitleri, çinko, fosfor bakımından zengindir. Özellikle çovukların ve gençlerin sağlığı için haftada en az iki kere yenmelidir.

Levrek mevsimi mayıs sonuna kadar olsa da artık çiftliklerde yetiştirildiği için bulunur. Mangalda, tavada, fırında  nasıl seviyorsanız  yapabilirsiniz. En hafif şekli fırında.. 

Malzemeler :

1 adet levrek

2 orta boy soğan

1 ortaboy patates

1 adet domates 

5-6 diş  sarımsak 

2 yemek kaşığı zeytinyağ 

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı tuzv



Pullu ve içi temizleyip yıkayp, kurutun.

Kağıt havlu ile kurutabilirsiniz. Her iki tarafına üçer kesik atın. Hem yağlı sosu içine çekecek. Hem de daha iyi pişecektir. 

Soğanı yarım ay şeklinde, patatesleri  halka halka, domatesi dilim olarak kesip hazırlıyoruz.

Zeytinyağını tuz kekik, yarım limon suyu ile karıştırıyoruz.

Fırın kabımızın tabanına soğan halkalarından serpiştirip bir yatak yapıyoruz

Baliğin her yerini yağlı sos ile yağlayıp, fırın kabında soğanların üzerine yatırıyoruz. Etrafına patates dilimlerini fazla üst üste getirmeden yağa batırarak sıralıyoruz. Köşelere dömates dilimlerini koyuyoruz. Balığın karnınıa soğan, sarımsak, limon 'dilimleri koyuyoruz. Aralara da soğan sarımsağı yerleştiriyoruz. Balığın üzerine limon dilimleri serpiyoruz. 

220 derece ısımış fırına veriyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca 5 dak. 

200 e düşürüp 5 dak daha tutuyoruz. 

Bu kısmı sizin fırınınız ayarları ile ilgili. Prensip olerak, yüksek ısı ile başlıyoruz Kademeli iki kez düşürüyoruz. Böylece su salmadan mühürlemiş oluyoruz. Dışı kızarınca düşürmeye başlıyoruz ki içi de pişsin.

Yanına roka, marul salatası yakışıyor. 

 Afiyet olsun


Yorumlar