Canımız enginar dolması çeker ama yapraklı enginar bulamazsak ne yaparız? Çanak enginardan nasıl enginar dolması yaparım diye düşünmeye başladım. Araştırdım bu şekilde yapan olmamış.
O enginar dolması buraya gelecek.!!!
Sonunda çok güzel oldu.. Hatta bir avantajı vardı. Yapraklar ile uğraşmadan kolayca aynı lezzetde yeniyor.. Özellikle enginar severlerin ilgisini çekecek bir tarif.
Bakın bakalım beğenecek misiniz?
6 adet çanak enginar
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Zeytinyağ
Limonlu suda satılan çanak enginarları bir elden geçiriyoruz. Kenarlarında sert kabukları kalmış ise kesip, yıkayıp üzerine çıkana kadar soğuk koyuyoruz. 5 dak kadar haşlıyoruz.
Bu arada pirinci de yarı pişmiş olacak şekilde haşlıyoruz.
Haşlanmış pirinç kullanmamızın sebebi dolma içi suya tam girmeyeceği için diri kalabilirdi. Hazırda pilavınız varsa bir kaşık kullanabilirsiniz de.
Yayvan tencereye salçanın yarısını koyup, biraz zeytinyağı gezdirip kısık ateşte açıyoruz. Çanak enginarları diziyoruz .
Bildiğimiz dolma içi aslında.
İçi için soğanı çok küçük doğruyoruz yada rende yapıyoruz. Kalan yarım kaşığı salçayı, haşlayıp süzdüğümüz pirinci, tuzunu, karabiberini atıp kıyma ile yoğuruyoruz. Enginar çanaklarının üzerine eşit şekilde top top yapıp bölüyoruz. Üzerine hafifçe bastırarak, enginarlara yapıştırıyoruz. Kıymalara gelmeyecek şekilde suyunu koyup, kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişerken ara ara yemeğin suyundan- gezdiriyoruz. Servis tabağına alıp üzerine dereotu veya maydonoz ile süsleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder