NURANİYE MEZESİ

Özellikle de yaza doğru sofralarda yoğurtlu soğuk salatalar daha çok tercih ediliyor. 
Nuraniye az malzemeyle yapılan bir Girit mezesi.. Taze otlar ile lezzetli ve doyurucu bir salata.. Buzdolabınızda bir köşede kalmış 4 tane kabak ile bile 5 kişiye yetecek kadar yapabilirsiniz.
Özellikle iftar sofralarında mutlaka bulunurmuş. Et köfte tavuk yanına da çok yakışıyor. 
Nuraniye çok çeşitli yapılabiliyor. Kabak ile birlikte havuç da kullanılabilir pirinç yerine bulgur da kullanılabilirsiniz. Çeşitlendirmek size kalmış. 

4 adet sakız kabak
Yarım çay bardağı pirinç
1 çay bardağı su
6-7 sap taze soğan
Yarım demet dereotu 
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak 
Tuz


Kabakların kabuğunu kazıyıp, rendenin kalın tarafı ile rendeleyelim. Taze soğanları doğrayalım. Pirinci yıkayalım.Pirinci çok fazla koymayalım. Pişerken şişeceği için kabakların lezzetinin önüne geçmesin. 
Sarımsakları rendeleyip yoğurt ile karıştıralım. 
Bunları hazırladıktan sonra yapımına başlayalım. Taze soğanları zeytinyağda biraz kavuralım. Rendelenmiş kabakları ekleyelim. Yüksek ateşte çevirerek kavuralım. Ateşin altını kısık tutmayın. Kabaklar çok fazla su salıp pişer. Pirinçler ile tekrar pişeceği için fazla ezilir. Lezzeti de hoş olmaz. Pirinçleri ve suyu ekleyelim. Bir parça tuz gezdirelm. Pirinçler yumuşayana kadar pişirelim. Az gelirse su ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra bir kenara alıp soğutalım. Kıyılmış dereotunu ekleyelim. Sarımsaklı yoğurt ile karıştıralım. Bu tür salatalarda bir kaşık da mayonez ekliyorum. 
Üzerine zeytinyağında yakılmış pulbiber gezdirip servis yapalım. Afiyet olsun. 

Yorumlar