TEPSİDE IÇLI KÖFTE



 Yöresel yemeğimiz içli köfteyi severiz ama işi uzun şekil vermesi var diye yapmaktan kaçınırız. İşte buna son. Artık aynı lezzetde ve çok uğraşmadan bu tarifle içli köfte yapacaksınız. Üstelik lezzeti birebir olduğu gibi ,yapılışı kolay görsel sunumu da çok  güzel.

Hamuru için:

2 su bardağı ince bulgur

1 yumurta

1 patates

1 su bardağı un

1 kasık domates salçası

1 kaşık biber salçası

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pul biber

İçi için:

300 gram kıyma

3 orta boy soğan

1 kaşık domates 

1 kaşık biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı ceviz içi

Bol maydanoz

Zeytinyağ 

Üzeri ve altı için;

2 yemek kaşığı zeytinyağ 

Yapılışı :

Patatesin kabuğunu soyup haşlıyoruz.

Haşlama suyunu elimizi ıslatmak için kullanacağız. Patatesi soğutup eziyoruz. Bulgura tuzunu atıp, iki su bardağı sıcak su ekliyoruz. Ağzını kapatıp şişmeye bırakıyoruz.Bulgur şişerken içini hazırlamaya başlıyoruz.

Soğanları yemeklik doğruyoruz. Zeytinyağ ile kavurarak öldürüyoruz. Kıymayı ekliyoruz. Kıymayıda kavurıyoruz. Salçaları ekliyoruz. Bir parça sulandırıyoruz ki tepsiye rahat yayılsın. Tuzunu, baharatlarını koyuyoruz. Biraz ılınınca doğranmış maydanozu ve iri kırılmış cevizi karıştırıyoruz.

Bu arada bulgur şişmiş elle yoğuralacak kadar ılımış olur. Bulgura diğer malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Elimizi arada haşladığımız patatesin suyuna batırarak yoğuruyoruz. Yumuşak şekil verilecek kıvamda olacak. 26 cm borcam kalıbını zeytinyağ ile yağlıyoruz. Bulgur hamurunu ikiye bölüyoruz. Bir parçayı tepsiye elimizle yayıyoruz. Hafifçe bastırarak her yerini eşitliyoruz.

Üzerine kıymalı içi yayalım. Diğer yarım hamuru üzerine bütün yayamazsınız çünkü kıymalar sıyrılır. Bu yüzden parçalar koparıp elimizin içinde bastırarak açıyoruz.Elinizi  patatesin suyuna batırıp ıslatırsanız kolaylıkla yapabilirsiniz. Üst parçayı adeta yama yama kapatıyoruz. Tamamen kapatınca elimizle yağlıyoruz. İster kare kare, ister baklava dilimi şeklinde kesip 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Üzerine limon dilimleri koyup servis yapıyoruz. 

Afiyet olsun.. 

Yorumlar