ŞAKŞUKA

Ege Akdeniz in sevilen yaz zeytinyağlısı...
Dilerseniz salata, çay saati, meze, arasıcak olarak, dilerseniz etlerin yanında sofranızda yer verebilirsiniz. 
Yapımı kolay hemen yemeklerin yanına ilave edilebilir pratik bir tarif.. 
Dolabınızda kalan iki üç parça sebze ile kolayca yapabilirsiniz. 
Malzemeler :
3 patlıcan
3 kabak
2 patates
1 avuç sivribiber
Kızartmak için sıvıyağ 
Sosu için:
1 adet soğan 
4 adet domates 
1 diş sarımsak 
Tuz
Karabiber 
Pul biber 
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Üzeri için :
Maydanoz
Yanında sarımsaklı yoğurt 
Yapılışı :
Kızartılarak yapılan yemekte püf noktası kızaran sebzeleri mutfak havlusunda bir süre bekleterek fazla yağını çektiriyoruz. Sebzeleri aynı boyutta doğruyoruz. 
Bir diğer püf noktası da domates sosunu çok iyi pişiriyoruz. Fazla sulu olmayacak. 
Sebzeleri soyarak başlıyoruz. 
Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletelim. Acısı çıkması için.. 
Daha sonra yıkayıp iyice kurulayıp,kızgın yağda kızartıyoruz. 
Kabağında kabuklarını kazıyoruz. Biberlerin saplarını, iç çekirdeklerini temizliyoruz, üç dört parçaya bölüyoruz. 
Havuç da ekleyebilirsiniz. 
Sebzeleri kuşbaşı  dpğruyoruz. 
Kızartıp fazla yağını çektirince karıştırıyoruz. 
Sosu için soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştiriyoruz. Domatesleri;   kuşbaşı doğruyoruz. Rende de yapabilirsiniz. Soğana ekleyip, sarımsak tuz, karabiber ile tatlandırıp sos kıvamında pişiriyoruz. 
İsteğe bağlı bir parça sirke de tariflerde geçer. Ben eklemedim. 
Kızaran sebzelerin sebzeleri, pişen sos ile buluşturup karıştırıyoruz. 
Yörede sos ile kızartmalar pişiriliyor. 
O zaman biraz ezik gibi oluyor diye sıcak sıcak üstüne döküp pişirmedim.
Biraz soğuyunca sosu çekince   maydanoz yaprakları ile süsleyip, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun. 

Yorumlar