MANTAR TURŞUSU



İlk baba memleketim İnebolu da yemiş, bu lezzeti çok sevmiştim.
Şimdiki gibi kültür mantarı yoktu. Güngörmüş teyzeler bu işi iyi bilen olarak tescil edilmişti. Yağmurdan sonra daha çok çoğaldığı için özellikle mantar toplamaya gidilirdi. Çuvallarla toplanır, temizlenir, saç üstünde ızgarası yapılır ve turşusu kurulurdu.
Yapan büyüklerimiz sayesinde tadıyorduk da Allah rahmet eylesin çoğu rahmetli oldu. Artık iş başa düştü. Naçizane anlattıkları kadar kulağımda kaldığı kadar 1 kg konserve kavanozu çıktı yaptım.
Sizlerde yapıyorsanız fikirlerinizi yazınız.
MANTAR TURŞUSU
1 kg istiridye mantarı
Turşu suyu için :
1 çay bardağı sirke
2 tatlı kaşığı kalın tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1 çay kaşığı limon tuzu
5-6 diş sarımsak
Haşlama suyu için :
2lt su
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon 

Her yemeğini yaptığımız, her şeyin içine koyduğumuz mantarın turşusunu duydunuz mu? 
İstiridye mantarı demet halindedir. Ucunda sert kök kısmı var. Onu temizleyip, incitmeden yıkayıp süzüyoruz. Tuzlu suyu kaynatıp içine limon sıkıyoruz Hatta kabuğunu da suya bırakıyoruz. Mantarları koyup 3 dakika kaynatıyoruz. Çıkarıp soğuk suya koyup soğutuyoruz. Hafifçe elimizde sıkıp bir kenara alıyoruz. 
Cam kavanozun dibine birkaç sarımsağı kesip koyuyoruz. Aralara da sarımsak koyarak mantarları kavonaza alıyoruz. Bir çay bardağı sirkeyi kavonaza döküyoruz. Mantarların üzerine çıkan kadar içme  suyu koyuyoruz. Kavanozdaki suyu mantarları çıkarmadan tekrar bir kaba döküyoruz. Tuzu, şekeri, limon tuzunu koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Tekrar kavonaza döküyoruz. Dilerseniz  üzerine maydanoz koyup, kapağı kapatıyoruz. Birgün oda sıcaklığında bekletip, buzdolabına kaldırıyoruz. 10 gün içinde yemeye hazır hale
geliyor. Afiyet olsun.

Yorumlar