KAYSERI YAĞLAMASI (ŞEBİT)

Lavaş için :
6 su bardağı un
2 yemek kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz, ılık su
Kıyması için :
Yarım kg kıyma
3 adet soğan
6 adet sivri biber
3 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
Karabiber tuz
Sıvıyağ
1 su bardağı su
Üzeri için;
Yarım kg yoğurt
5 diş sarımsak
Hazırlanışı
Kayserinin meşhur lezzetini yapmak için önce lavaşı yapıyoruz.
Bunun için mayalı bir hamur hazırlıyoruz.
Yaş maya kullanacak iseniz mayaya  biraz şeker atıp ıslatıyoruz kabarınca unumuza ekleyip tuzunu atıp yoğuruyoruz.
İnstant maya kullanacak iseniz doğrudan una atıp azar azar su ekleyip çok sert olmayan bir hamur yapıp üzerini örtüyoruz.
45 dak kadar kabarmasını bekliyoruz.
Kabaran hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara bölüp tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Sacda yada yağsız tavada önlü arkalı pişiyoruz. Ateşin altını çok açmayın fazla pişirmeyin sert olmasın. İ
Pişen lavaşların üzerini bez ile örtüyoruz.
Bu arada kıymalı sosu yapıyoruz.
Soğanı ve sivribiberi çok küçük yada rondoda doğruyoruz.
Tencereye kıymayı koyup kavururken soğanı biberi de ekleyip birlikte kavuruyoruz.
Salçasını ekliyoruz. Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz.
Kıymalı sosa ekleyip pişiriyoruz.
1 su bardağı su ekliyoruz.
Biraz sulu olmalı ki üzerine sürülsün.
Tuzunu, karabiberini, maydanozunu ekliyoruz. Altını kapatıyoruz.
Normal sıcaklığa gelince servise hazırlıyoruz.
Servis tabağına bir lavaş koyup üzerine kıymalı sostan gezdiriyoruz.
Üst üste 10 lavaş koyup aralarına kıymalı sostan gezdiriyoruz.
Önce 4 e sonra 8 e kesiyoruz.
Ortasına yada yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapıyoruz.
Yerken ister el ile isterseniz çatala sararak yiyoruz. Afiyet olsun.

Yorumlar