Davet sofralarına yakışan bir Osmanlı yemeği.. Lezzeti ile mideye, görünümü ile gözlere hitap ediyor. Zigetvar valisi Tiryaki Hasanpaşa nın konağına ait olduğu söylenir. Kızarmış çanak köfteye patates püresi konulup fırına konularak pişirilmesi esasına dayanır.
Her birini damak zevkinize göre çeşitlendirmek size kalmış.
Köftesi için :
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı galeta unu
1 yumurta
Köfte baharatı
Karabiber
Tuz
Püresi için :
3 ortaboy parates
1 yumurta
Yarım çay bardağı süt
Biraz kaşar peynir rendesi
Biraz tereyağ
Pulbiber tuz
Sosu için :
1 yemek kaşığı salça
Çok az sıvıyağ
1 su bardağı su
Önce püreden başlanır. Püreyi bildiğimiz gibi yapabilirsiniz de ben biraz farklılıklar kattım.
Patatesleri kabuğu ile haşlıyoruz. Haşlanınca soyup rendeliyor yada eziyoruz. Sıcağı ile sütü tereyağını katıp karıştırıyoruz. Soğuyunca yumurtayı kırıp, kaşar peynirini rendeliyor tuzunu biberini koyup iyice karıştırıyoruz. Ben elle yoğurdum. Sıkma torbasına geniş yıldız uç takıp, püreyi koyuyoruz.
Köftesi için, soğanı rendeleyip suyunu süzüyoruz. Diğer malzemeleri koyup on dakika yoğuruyoruz. Biraz dinlendirip cevizden büyük parça koparıp avuç içinde yuvarlıyoruz.
Çanak yapmak için çay bardağının altı ile ortasına bastırıp yuva açıyoruz.
Tüm çanak köfteler bitince fırça ile sıvıyağ sürüp 180 derece ısınmış fırına verip kızartıyoruz. Fırından çıkınca biraz ılınmasını bekliyoruz.
Patates püresini sıkma torbası ile çanak köftenin içine iki sıkım sıkarak dolduruyoruz. Salçalı sosunu küçük bir tencerede, biraz yağ ve salçayı kavurup, bir su bardağı su ekleyip bir taşım pişirerek yapıyoruz. Sosu köftelerin hizasını geçmeyecek şekilde döküp tekrar 180 derece fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. Püre biraz kızarırsa güzel duruyor. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder