PATLICAN KEBABI

Genelde Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman yöresinde yazın sevilen yapılan bir kebap türüdür.
Zırh denilen satır kıyması kullanılır. Odun fırınlarında yapılır.
Köftesi ve patlıcanı çiğden tepsiye konur. Tabi odun ateşinde piştiği için çok lezzetli olur. Şunu kabul edelim ki evlerde ki fırınlarda bu lezzeti yakalamak zor. İşte tarifimde bu lezzeti biraz olsun yakaladım
Malzemeler :
4 adet bostan patlıcanı
2 adet patates
2 adet domates
Bol sivribiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
Köftesi için
750 gr kıyma Dana kuzu karışık
1 adet soğan
Yarım su bardağı galeta unu
2 kaşık sıvıyağ
Tuz karabiber köfte baharatı
Sosu için
1 yemek kaşığı karışık
Domates biber salçası
1 su bardağı sıcak su
Yapılışı :
. Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda beklettim. Sonra yıkayıp, kuruladım. Bir parmak kalınlığında dilimledim.Lezzetin püf noktası, dilimleri fırça ile yağlayıp iki yüzünü de ızgara formunda cızlattım. Onlar soğurken patates, domatesi elma dilim, biberleri parmak boyunda dilimledim. Yuvarlak borcam kullanacağım için aralarda rahat dönüşü sağlayıp, lezzet de katıyor. Köfteyi hazırlayıp dinlendirdim. Yuvarlak yassı köfteler yaptım. Köfteleri de aynı tavada fırça ile yağlayıp, ızgara yaptım. En zevkli kısmı dizmesi..
Bir patlıcan, bir köfte olarak sıraladım. Aralara patates, domates dilimleri koydum. Sivribiberleri dağıttım. Fırça ile bir sefer yağladım. Salçayı tuzunu da katıp, bir su bardağı su ile açtım. Üzerine gezdirdim.Tepsinin üzerini kapatıp 180 derecede 45 dak.sonra üzerini açıp 15 dak. biraz kızarttım. Nefis patlıcan kebabı hazır. Afiyet olsun. 

Yorumlar