HİNDİSTAN CEVIZLİ SAHLEPLİ KEŞKÜL

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt5 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı tozşeker1 su bardağı tozşeker
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi3 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı sahlep1 yemek kaşığı sahlep

Üzeri için :Üzeri için :

  • Fıstık vsFıstık vs

HazırlanışıHazırlanışı

Osmanlı tarihinden günümüze gelen sevilen bir sütlü tatlımız Keşkül.Osmanlı tarihinden günümüze gelen sevilen bir sütlü tatlımız Keşkül.
Keşkül ü Fukara adı ile bir de hikayesi var tabi.Keşkül ü Fukara adı ile bir de hikayesi var tabi.
Kanuni döneminde dergahlara mensup olan dervişler fakirler için para toplarmış. Sırtlarında asılı olan kaplara keşkül denirmiş. Burada toplanan para ile malzeme alınıp tatlı yapılır fakirlere dağıtılırmış.Kanuni döneminde dergahlara mensup olan dervişler fakirler için para toplarmış. Sırtlarında asılı olan kaplara keşkül denirmiş. Burada toplanan para ile malzeme alınıp tatlı yapılır fakirlere dağıtılırmış.
Kabın adı keşkülden dolayı fakirlere dağıtıldığı için de keşkül ü fukara adını almış.Kabın adı keşkülden dolayı fakirlere dağıtıldığı için de keşkül ü fukara adını almış.
Osman Hamdi nin Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda ki Dervişin sırtında ki kabın adı keşküldür.Osman Hamdi nin Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda ki Dervişin sırtında ki kabın adı keşküldür.
Seyşel adlarında yetişen Coco – hindistan cevizinin içi oyulup yapıldığı gibi metal yada ağaçtan da yapılırmış.Seyşel adlarında yetişen Coco – hindistan cevizinin içi oyulup yapıldığı gibi metal yada ağaçtan da yapılırmış.
✔ Gelelim Tarifine :✔ Gelelim Tarifine :

  1. Hindistan cevizi yerine toz badem fındık da kullanabilirsiniz.Hindistan cevizi yerine toz badem fındık da kullanabilirsiniz.
  2. Sahlep ile aromatik lezzetli bir dokunuş yaptım isteğe bağlı.Sahlep ile aromatik lezzetli bir dokunuş yaptım isteğe bağlı.
  3. Tencereye evvela yumurta sarısını koyup çırpın sonra sahlep hariç diğer malzemeleri ekleyin.Tencereye evvela yumurta sarısını koyup çırpın sonra sahlep hariç diğer malzemeleri ekleyin.
  4. Soğuk sütü koyup kaynayana kadar çırpıcı ile karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın.Soğuk sütü koyup kaynayana kadar çırpıcı ile karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın.
  5. Sahlepi ekleyip 2-3 dak daha pişirin.Sahlepi ekleyip 2-3 dak daha pişirin.
  6. Kuplara paylaştırın biraz soğusun üzerini fıstık vs. ile süsleyin soğutup servis yapın. Afiyet olsun.Kuplara paylaştırın biraz soğusun üzerini fıstık vs. ile süsleyin soğutup servis yapın. Afiyet olsun.

Yorumlar