PAPAZ YAHNİSİ ZÜLBİYE


İftar sofralarının sevilen yemeğinin uzun bir geçmişi var.
İlk kez Ermeni bir papaz tarafından pişirildiği için papaz yahnisi adını almıştır.
Oysa yahninin tarihçesi 8000 yıllık bir geçmişe dayanır. Farsçada suda kaynatılmış et anlamına gelir. Macaristan da gulaş, Fransa da boeuf boourguignon adından Fatih Sultan Mehmet in zırba yahnisi olarak pek çok şekilde ve isim ile bilinir. Hz Muhammed S. A. V en sevdiği yemeklerdendir yahni. Tarihçi Heredot İskitlerin işkembe içinde pişirdiğini, Amazon da ki kabilelerin de pişirdiğine kadar dünyanın pek çok yöresinde en bilinen yemeklerdendir.
Bu kısa tarihçeden sonra gelelim tarifine..
PAPAZ
Malzemeler :
Yarım kg kuzu kuşbaşı
2 adet havuç
10 adet mantar
15 adet Arpacık soğan
3 diş sarımsak
2 tane acı biber (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı sirke
Sıvıyağ
Et suyu
Tereyağ
Karabiber tuz, kekik
Yapılışı :
Tencereye yada tavaya sıvıyağ koyup etleri saldığı suyu çekene kadar pişirip biraz kavuruyoruz. Hafif rengi dönerken mantar, soğan, sarımsak ve havucu ekleyip birlikte çevirerek biraz kızartıyoruz. Üzerine et suyunu tuzunu karabiberini koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz. Tereyağını ve sirkeyi üzerine kekiği koyup 5 dak daha pişiriyoruz. Ben bu son pişirmeyi fırında tamamladım. Fırında lezzet daha bütünleşiyor. Yanında turşu ve pilav ile lezzetli bir öğün.
Afiyet olsun..

Yorumlar