KALBURABASTI TATLISI


Tatlısız olmaz diyenlere kolay lezzetli bir tatlı arayanlara Osmanlı mutfağından geleneksel bir lezzet.
Yunanistan ın Melomakorono tatlısına benzer tek farkı ballı karanfilli oluşudur.
KALBURA BASTI
Malzemeler :
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
100 gr tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
İçi için:
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Evvela şerbeti için su şekeri koyup 20 dak.kaynatın limon suyu ekleyip 2 dak sonra söndürün. Soğumaya bırakın.
Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak..Hamuru için :
Tereyağını eritip sıvı malzemeleri geniş bir kapta karıştırın. Una irmik ve kabartma tozunu karıştırıp sıvı karışıma katıp yoğuruyorun. Küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın kevgir yada rendenin üzerine koyup 3 parmağınızla bastırarak açın kevgirin izi çıksın. Ortasına ceviz doldurup kapatın.Ben kevgirden kaldırmadan cevizi koyup kapatıyorum şekli bozulmasın diye ..
Tereyağ ile yağladığınız  tepsiye dizip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Çıkınca 1 -2 dak sonra üzerine şerbeti gezdirin. Ara ara yanlardan şerbeti üzerine gezdirip şerbeti çekmesini sağlayın.
Dilerseniz fıstık serpip servis yapın.
Afiyet olsun..

Yorumlar