ETSIZ ÇİĞ KÖFTE



Malzemeler :
3 su bardağı ince çiğ köftelik bulgur
1 domates
1 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yenek kaşığı nar ekşisi
3 yenek kaşığı zeytinyağ
Baharatlar :
1 yemek kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz biber
Yeşillik olarak :
1 demet taze soğan yeşil yaprakları
1/2 demet maydanoz
Yanında :
Kuvırcık
Limon
Yapılışı :
Genellikle yurdumuzun doğu ve güneydoğu yemek  kültürünü yansıtır.
Etli, yumurtalı yapılan çeşitleri de vardır.
Etsiz çiğ köfte, etli sevmeyenler için bir alternatif. Çok da sevilir. İnce 3  bardak bulguru 2,5 bardak sıcak su ile ıslatıyoruz.Kaynar, değil el girmeyecek kadar sıcak yeterli. Suyu birebir koymayın. Çünkü domates rendesi suyuda girecek. Soğanı rendeleyip suyunu acı olmaması için süzüyoruz, Domatesi rendeliyoruz. Bulgur suyu çekip, demlensin ve el girecek kadar ılık olsun. Rendelenmiş soğan, domatesi ve zeytinyağ tuz ekleyip yarım saat yoğuruyoruz. 💪
Çok katı gelirse elinizi ıslatın. Salça, nar ekşisi ve baharatları ekleyip yirmi dakika  kadar daha yoğuruyoruz. Ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel olur. Acılığı istediğiniz kadar arttırabilirsiniz.
İnce kıyılmış taze soğan ve maydanozu  en son ekleyip 10 dakika daha yoğuruyoruz. Birkaç dakika dinlendirin Şekil verecek hale gelince parçalar koparıp sıkıp, yeşillik yaprakların üzerine diziyoruz.
Dört parmağınızın izi
çıkacak. Yerken kıvırcık yaprağına sarıp, limon sıkıyoruz.
Çiğ köfte ile yemek yenmez. Dürüme sarılır, ayran ile tüketilir.
Afiyet olsun


Yorumlar