BATON KALIPTA SİYEZ UNU İLE EKMEK



İnsanoğlunun bilinen en eski gıdasıdır rkmek. Tarihçesi ateşin bulunuşundan hemen sonra yabani buğdayın ıslatılıp pişirilmesine kadar dayanır.
Siyez buğdayı genetiği ile oynanmamış tek başaklı buğdayın atasıdır. Ülkemizde en çok Kastamonu bölgesinde yetiştirilir. Siyez buğdayı taş değirmenlerde öğütülerek un yapılır.
.Siyez ekmeğinin faydalarını yerken hissediyorsunuz. Midede şişkinlik yapmıyor, doyurucu, Sindirimi çok güzel. Antioksidan ve lif özelliği ile bağırsak dostu. Yaşlanma etkilerini geciktirir, beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirir. Özlediğimiz mis gibi taş değirmen unu kokusu var.  Baton kalıpta küçük bir ekmek yapıp mutlaka tadın. Şifa olsun.
Malzemeler :
4-4,5 su bardağı siyez unu
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Kalıbı yağlamak için tereyağ
Her türlü mayayı kullanabilirsiniz.
Mayayı biraz ılık su ve şeker ile ıslatıp aktif hale getiriyoruz. İnstant maya kullanacaksanız direkt una koyun. Çünkü ıslatılmaz.
Öncelikle iki su barfağı unun ortasını açıp, erittiğiniz mayayı dökün.Bir su bardağı ılık su daha ekleyin. Spatula yardımı ile yanlardan ortaya doğru karıştırıp bir ön mayalama tutturun. Geri kalan unu yanlardan yavaş yavaş ekleyin tuzunu gezdirin. Maya karışmadan tuzu atmayın. Mayayı söndürür. Bir yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin. Elinizle hamuru toplamaya başlayın. Ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin.Hanur kabının üzerini kapatıp mayalanması için sıcak bir yere koyun. Kabın üzerine nemli bir bez örtebilirsiniz, streç filim sarabilirsiniz yada poşete geçirebilirsiniz. Bu şekilde akşamdan yapıp buzdolabında dinlendirip, sabah çıkarıp oda sıcaklığına gelince de pişirebilirsiniz.
Kabaran hamuru tezgah üstüne alın.
Bir süre yoğurup havasını çıkartın. Elinizle bastırarak tabak büyüklüğünde açın katlayarak birkaç kez kez tekrar edin. Baton kalıba göre somun ekmek şeklini verin. Yağlanmış kalıba koyun biraz daha bekletin. Üzerine boydan boya kesik atın. Elinizi yağlayıp üzerini sıvazlayın. Susam, çörekotu serpin. Fırının tabanına su dolu bir kap koyun buharlaşma için. 170 derece ısınmış fırına koyun. Yarım saat sonra 200 derece yapın. Üzeri kızarınca çıkartın. Kalıptan çıkarıp beze sarın. Sıcaklığı çıkınca  kesebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar