ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN BİBER DOLMASI




Malzemeler :
6 adet kuru dolmalık patlıcan
6 adet kuru dolmalık biber
25 tane kadar üzüm yaprağı
İçi için :
2 su bardağı pirinç
2 soğan
Dolmalık fıstık
Dolmalık üzüm
Nane, yenibahar
Karabiber tuz
Zeytinyağı
Küçük bir aile olduğumuz için az miktarda yaptım. Sayıyı arttırabilirsiniz.
Patlıcan ve biberler yazın içleri temizlenip, iplere geçirilip kurutulur. Genelde sıcak yörelerde yapılır. Kuruluk dediğimiz bu sebzelerin iyice kuruması  gerekir yoksa küflenir.
Kıymalı yada zeytinyağlı sevdiğiniz şekilde içleri doldurulup pişirilir.
Her yörenin farklı yapış tarzı vardır.
Antep salçası, nar ekşisi, sumak, bulgur yöresel tariflerde olmazsa olmazıdır.
Kuruluk lar üç saat suda bekletilir. Daha sonra haşlanır. Kırmızı biberlere on dakika, patlıcanlara onbeş dak. yeterlidir. Çok fazla haşlamayın.,yırtılmasın, .süzgece alınır.
İçi için küçük doğranmış soğanı fıstık ile zeytinyağ eklenip, kavrulur. Pembeleşince
yıkanmış pirinç eklenip kavurmaya devam edilir. Pirinçler tane tane olunca baharatlar ve bir buçuk su bardağı sıcak su eklenir. İç pilav pişince demlendirilir. Kimi yerlerde çiğden karıştırıp yapılır. Sevmeye bağlı.
Yumuşamış olan kuru patlıcan ve biberlerr doldurulur. Çok fazla doldurmayın pirinç şişecek patlamasın.Sıkı sıkı yapılmaz. Ağızları kenarları yapıştırıp bastırılıp kapatılır Ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir.
Karışık yaptığım için birazda haşlanmış yaprak ilave ettim sardım. Tekrar üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip dolmaların seviyesine kadar su koyup pişirilir. Soğutulup servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.


Yorumlar