Şimdiye kadar yediğim en güzel zeytinli çörek tarifi.
İster kauvaltıya, ister çay saatine..
Hamuru çok yumoş, zeytinli içi de farklı bir lezzette. Zeytin yerine istediğiniz içi de koyabilirsiniz. Birkaç tane mandalina büyüklüğünde yuvarlayıp, cupkek kalıbına koyup boş da yaptım.
Kesinlikle tavsiye ederim. Yapımı da zevkli..
İşte tarifi...
2 yumurta beyazı içine sarısı üstüne
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvıyağ
50 gr tereyağ
1 şişe soda
2 tatlı kaşığı instant maya
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Zeytinli iç :
1 su bardağı dolusu çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Biraz kekik
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvıyağ
50 gr tereyağ
1 şişe soda
2 tatlı kaşığı instant maya
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Zeytinli iç :
1 su bardağı dolusu çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Biraz kekik
Siyah zeytinlerin çekirdeğini çıkarıp ikiye bölelim.
Bir kuru soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağda biraz kavuralım. Zeytinleri ekleyip bir iki çevirelim. Bir tutam kekik atalım. Soğumaya bırakalım.
Hamurun içine konan malzemeler oda sıcaklığında olursa daha iyi olur. Unu yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olmalı. Bir de karışımı el çırpıcısı ile karıştırıp, son bir iki atımlık unu elinizle yoğurun. Sonuç daha iyi oluyor.
Hamuru için mayayı ılık süt ve sekerle açtıktan sonra 2 su bardağı süt yarım su bardağı sıvı yağ ekleyelim.
Sonrada sodayı ve suyu içine dökelim. Yumurtanın sarısını üzeri için ayırıp, beyazını da sıvı karışıma ekleyelim. Tuzunu da atıp iyice yoğuralım. Hamuru sarıp yarım saat dinlendirelim: Iyicene kabarıyor.
Hamuru üçe yada dörde bölebilirsiniz. Ben portakal büyüklüğünde koparıp daha sonra un serpip açtım. Çok ince olmayacak kadar içine hazırladığım harcı serptim . Alttan başladım yuvarlamaya rulo sardım. Üç parçaya kestim. Eğer büyük açarsanız tepsiye de yarım ay şeklinde yerlestirin. Küçük açmak kolay oluyor.
Üstüne de yumurta sarısı sürüp kavrulmuş susam serptim. Fırını önce 50 dereceye getirdim. Tepsi mayası gelmesi için 15-20 dak. daha sonra 200 dereceye getirdim 30 dak kadar üzeri kızarınca kapadım. 3 dak kadar tutup çıkardım. Üzerini bez ile örttüm. Dinlendirip servis tabağına aldım. Afiyet olsun.
Bir kuru soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağda biraz kavuralım. Zeytinleri ekleyip bir iki çevirelim. Bir tutam kekik atalım. Soğumaya bırakalım.
Hamurun içine konan malzemeler oda sıcaklığında olursa daha iyi olur. Unu yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olmalı. Bir de karışımı el çırpıcısı ile karıştırıp, son bir iki atımlık unu elinizle yoğurun. Sonuç daha iyi oluyor.
Hamuru için mayayı ılık süt ve sekerle açtıktan sonra 2 su bardağı süt yarım su bardağı sıvı yağ ekleyelim.
Sonrada sodayı ve suyu içine dökelim. Yumurtanın sarısını üzeri için ayırıp, beyazını da sıvı karışıma ekleyelim. Tuzunu da atıp iyice yoğuralım. Hamuru sarıp yarım saat dinlendirelim: Iyicene kabarıyor.
Hamuru üçe yada dörde bölebilirsiniz. Ben portakal büyüklüğünde koparıp daha sonra un serpip açtım. Çok ince olmayacak kadar içine hazırladığım harcı serptim . Alttan başladım yuvarlamaya rulo sardım. Üç parçaya kestim. Eğer büyük açarsanız tepsiye de yarım ay şeklinde yerlestirin. Küçük açmak kolay oluyor.
Üstüne de yumurta sarısı sürüp kavrulmuş susam serptim. Fırını önce 50 dereceye getirdim. Tepsi mayası gelmesi için 15-20 dak. daha sonra 200 dereceye getirdim 30 dak kadar üzeri kızarınca kapadım. 3 dak kadar tutup çıkardım. Üzerini bez ile örttüm. Dinlendirip servis tabağına aldım. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder