KÖFTELI AVCI KEBABI


Avcı kebabı 

Osmanlı mutfağının son döneminde saray sofrasında yer almaya başlamış.
Davetlerde, kalabalık aile yemeklerinde de doyurucu, çeşitliliği ile bereketli olduğu için tercih edilen bir yemek.
Kuşbaşı et yada tavukla da yapabilirsiniz.
Özelliği içindeki malzemelerin tek tek kızartılarak katılması.
Malzemeler :
Köftesi için ;
Yarım kg kıyma kuzu dana karışık
1 çay bardağı galeta unu
1 orta boy soğan rendesi
1 yumurta
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
Tuz
Karabiber
Diğer malzemeler;
3 adet orta boy patates
5 adet havuç
5-6 adet sivri biber
10 adet kültür mantarı
3 orta boy domates
1 adet soğan veya 10 tane arpacık soğan
1 çay bardağı bezelye konservesi
Sosu İçin;
1 kaşık domates salçası
1 çay bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
1 tatlı kaşığı kekik (isteğe bağlı)
Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Köfte için malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Top köfteler yapıyoruz. Diğer malzeleri temizleyip 3-4 parçaya bölüyoruz. Tavaya sıvıyağ koyuyoruz. Sırası ile patatesi,havucu koyup, biraz kızartıp fırına koyacağımız geniş tepsiye alıyoruz. Sivri biberleri de aynı şekilde yapıp alıyoruz. Mantarları temizleyip,  ekliyoruz suyunu çekip hafif kızartıyoruz.Arpacık soğanları da çevirip alıyoruz.Arpacık soğanınız yoksa bir tane kuru soğanı iri dilimleyip soteleyebilirsiniz.  Köfteleri de kızartıp,sebzelerin üzerine yayıyoruz.Domatesi soteliyoruz..Domatesi sotelerken salça, pul biber, suyu yok ise az su ekleyerek sos haline getirebilirsiniz. Bezelyeleri serpiştiriyoruz. Ezmeden hepsini karıştırıyoruz ki tatları birbirine geçsin. Üzerini pişirme kağıdı ile kapatıp, 180 derece fırında yarım saat pişirip 5 dak da üzerini açıp pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Yorumlar