ALABAŞ SALATASI (YOĞURTLU)

Hiç alabaş ismini duydunuz mu? Lahanagiller familyasından iki yıllık bir bitkidir.
Almanca konuşulan ülkelerde kolorabi ( lahana şalgamı ) diye yaygın olarak tüketilen turba benzeyen bir sebze..
Turp kadar acı değildir.Çocuklarda yiyebilir. Çiğ yada pişmiş olarak tüketilir. Yapraklarından sarma yapılabilir. Yumru gövde kısmı soyulup, tuz, yağ ve limonla yenilebilir. Yemeklere katılabilir.
Bol lif içerdiğinden tok tutar. C vitamini, fosfor, kalsiyum, magnezyum, folat yönünden zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, akciğer kanserinde etkilidir. Kan şekerini dengeler. Kalp, karaciğer ve böbreklerde faydası çoktur.
Alabaş genelde salata, meze olarak yapılır. Zeytinyağlı pilakiye de yakışır, Sarımsaklı yoğurt ile de çok güzel oldu. Öncelikle sağlık açısından bu lezzeti tatmanızı öneririm.
Yoğurtlu Alabaş Salatası
Malzemeler :
1 adet alabaş
3 adet havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 kase sarınsaklı yoğurt
Tuz
Süslemek için maydanoz
Alabaş Salatası et, tavuk, köfte yanına çok yakışıyor. Çay saatlerinde ikram edilebilir. .Dilerseniz ceviz de katabilirsiniz.
Havuç tarator da kattım. Alabaşa hem lezzet hem renk katıyor.
Alabaşın kabuğunu soyup, rendeliyoruz. Avuç içinde suyunu sıkıyoruz.Süzme yoğurt ile yaparsanız daha iyi olur. Bir kase sarımsaklı yoğurda biraz tuz atıp, rendelenmiş alabaş ile karıştırıyoruz. Yoğurttan bir parça ayırın havucada lazım olacak. Havucu, rendeleyip, zeytinyağında biraz çevirip yumuşatıyoruz. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt ile karıştırıyoruz.  Etrafına yada istediğiniz şekilde gezdirebilirsiniz . Maydanoz yaprakları ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

Yorumlar