IŞKEMBE ÇORBASI


1 paket dana işkembe
Tane karabiber
2 diş sarımsak
Tuz
Sos için
1 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber
Toz biber
Yanında
Sirke sarımsak karışımı
İsteğe bağlı terbiye için :
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
Işkembe çorbası yurdumuzun her yerinde yapılan sevilen bir çorbadır.Makedonya, Romanya gibi ülkelerden, Rumeli ve Trakya yöresinden yayılmıştır. Faydaları ise saymakla bitmez. Özellikle kış günlerinde girip soğuk algınlığı için bağışıklık sistemini güçlendirip enerji veren, vitaminli işkembe çorbası için genelde sığır işkembesi kullanılır. Yapımı eskiden daha zordu. Artık temizlenmiş hazırlarını bulmak mümkün.
Düdüklü tencerede 45 dak. pişirmek mümkün.
Ciğerciden aldığım işkembe bir ön temizlikten geçirilmiş. İlk önce bir iki  su yıkayıp kalan yerleri varsa çıkardım. Tuz serpip ovdum. Sonra sirkeli, tuzlu suya koyup beklettim. Birkaç su daha yıkadım. Kaşığa gelecek şekilde küçük küçük kuşbaşı kestim. Üzerine çıkacak kadar su koyup bir taşım ısınınca döktüm. Böyle daha temiz oluyor. Tekrar sıcak su koyup tuzunu, tane karabiberi, iki diş sarımsağı koyup 45 - 50 dak haşladım. Ister çorbanın tenceresine yapıp
düdüklüden boşaltın, ister ayrı üzerine tereyağlı kırmızı biberli sos yapın. Yanında sirke sarımsak ile servis yapabilirsiniz.
Terbiyeli yapmak isterseniz :
Çorba tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağ koyun 2 yemek kaşığı un koyup kavurun. Işkembe nin suyundan ılık olacak şekilde yavaş yavaş ekleyip unu açıp haşlanan işkembeyi ekleyin ve bir iki taşım kaynasın.
Afiyet olsun

Yorumlar