SICAK HELVA



Malzemeler : 
200 gr tahin helvası
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
Limon kabuğu rendesi
Helva kültürü Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş en güzel geleneklerimizden. O devirde helvahanelerde üretilen helvalar sarayda ikram edilirmiş..Sohbetli helva geceleri yapılırmış. Helvanı birlik beraberlik, dertleşecek sorunları çözmede etkili olduğuna inanılırmış.
Helva sadece bir tatlı değil, sağlık kaynağı. Içinde bulunan çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan korur. B vitamini kaynağıdır. Mide ve sindirim sistemini düzenler. Sedef, egzamaya iyi gelir. Susamı ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Günümüzde de dini günlerde ve ikramlık olarak sunulmaya devam ediyor. Yapımı kolay, malzemesi az ve hemen hemen evlerde rahat bulunduğu için de tercih sebebi.
Paketli satılan pek çok çeşidi helvanın daha kolayca sofralarımıza gelmesini sağlıyor.
Karadenizlilerin dediği gibi "balıktan sonra helva yiyeceksin ki balık öldüğünü anlasın"
Neden balıktan sonra helva yenir hiç düşündünüz mü? Çünkü balık sindirimi bozar, şişkinlik yapar.
Hemen ardından yenen helva bu etkileri ortadan kaldırır. Kolesterolü çıkarmaz.
Genellikle balık yedikten sonra :sevilen bir çeşidi de sıcak helva..
Sıcak helva tahin helvasının fırında eritilmesi ile elde ediliyor. Helvayı küp küp doğrayıp süt ile iyice eziyoruz. Bir yemek kaşığı limon suyu ve rendesi ekleyip,  fırın kabına koyuyoruz. Üzerine tereyağ  parçacıkları gezdirdim. Fırına koyup on dakika turbo ayarında pişirip daha sonra üstten kızartıyoruz. Fırın kabının kenarları helvayı iki parmak geçsin, pişerken taşabilir.
Dilerseniz yağsız kavrulmuş fıstık yada ceviz ile de süsleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun..

Yorumlar