SARAYLI TATLIMIZ KAZANDİBİ


1 kg süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
Pudra şekeri (tepsiye göre)
Tepsiyi yağlamak için tereyağ
Geleneksel saraylı tatlılarımızdan...Saray mutfağında halkın sofrasından tarifler de geliştirilirmiş. Saray mutfağı sadece bir yemek pişirme yeri değil, bir aşçılık okuluymuş. İşte bu tatlı böyle ortaya çıkmış. Mutfak çalışanlarına tatlı dağıtımından sonra kazanın dibini sıyırmak kalırmış. Zamanla bu kısmının daha lezzetli olduğu ortaya çıkmış. Aşçılar bu lezzetli kısmı da sunuma dahil etmişler. Daha sonra tatlıcılara yayılmış günümüze kadar gelmiş.
Kolayca yapılıp sevilerek yenilen hafif sütlü tatlımıza lezzeti karamelize olan şekerden geliyor.
Muhallebisini yapmak için pirinç ununu yeteri kadar suyla karıştırıp, inceltelim.Topak olmaması için iyice açalım. Pirinç ununu soğuk süte döküp, şekeri de ekleyip kaynayana kadar hızlıca karıştıralım. Pirinç ununun un kokusu gitmesi için 5-10 dakika kaynatıp, altını kapatalım ve vanilyayı ekleyelim. Tepsiye tereyağını eritmeden krem gibi sürerek her yerini yağlayıp üzerini bir tabaka  pudra şekeri ile kaplayalım. Pişirdiğimiz muhallabiyi tepsiye döküp düzeltelim eşit şekilde yayalım. Tepsiyi dilerseniz ateşin üzerinde çevirerek dilerseniz alttan ısıtmalı fırında muhallebinin altinın yanmasını sağlayalım. Ateşten alıp, içine oturacak şekilde daha büyük soğuk su dolu başka bir tepsiye oturtalım. Buzdolabında da soğuturken üzerini folyo ile örtelim, kurumasın. Soğuyan tatlıyı karelere kesip karamelli yerini üste getirip, dilerseniz rulo şeklinde ters çevirip katlayarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Yorumlar