KABAKLI BÖREK










Balkabağı  çorbası, salatası, reçeli ve tatlısı yapılan çok yönlü bir bitkidir.  Vitamin., mineral, lif yönünden zengindir. İçeriğinde şeker de bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı korur.
Balkabağı ile yapılan böreklerin, anavatanı Selanik ve Batı Trakya dır. Buna karşın yurdumuzda Ege ve Karadeniz de de farklı şekillerde yapılır ve çok sevilir. Aslında tatlı börektir. Büyük tepsilerde  açma yufka ile ateş üstünde pişirilir. Başka bir tepsi kapatılarak çevrilir.  Diğer tarafı pişirilir. Bu özel bir maharet gerektirir.
Iç olarak rendelenen kabağa toz şeker ve ceviz eklenir..
Tabi yufka ile de yapılır. Küçük bir borcama yaptığım için ölçüm dört kişiliktir. Siz kendinize göre arttırabilirsiniz 
Malzemeler :
2 adet yufka
içi için :
2 dilim kabak
1 adet soğan
Biraz sıvıyağ
Karabiber
Az tuz
Sosu için :
1 yumurta
1 çay bardağından az sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
Yapılışı :


Yufkaları düz serebileceğiniz gibi gül böreği şeklinde de hazıryabilirsiniz..
Öncelikle içini hazırlıyoruz. Iki dilim kabağı rendeliyoruz  Bir soğanı küp küp doğrayıp biraz yağda çeviriyoruz. Üzerine rendelenmiş kabakları ekliyoruz. Kabaklar yumuşayıp kavrulunca altını kapatıyoruz. Yufka arasına sürmek için  bir kaba, bir yumurtayı kırıp çırpıyoruz. Bir çay bardağı yoğurt ekliyoruz.. Bir çay bardağındam az sıvıyağ ekliyoruz. İyice çırpıyoruz. Bir yufkayı ortadan  kesiyoruz..Üzerine sosdan sürüyoruz Yufkanın üzerine dağınık şekile kabak rendesi ile yaptığımız içten  serpiştiriyoruz. Yufkayı rulo sarıyoruz. Kendi etrafında döndürüp yağlanmış tepsiye alıyoruz Diğer yufkaları aynı şekilde yapıp etrafına sarıyoruz. Kalan sosu üzerine gezdirip 180 derece de üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun

Yorumlar