GERDAN ÇORBASI



GERDAN ÇORBASI


3 iri parça gerdan eti
1 adet soğan
Birkaç tane karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
Tız
Servis için sos:
1 çay bardağı sirke
2 diş sarımsak
Gerdan eti kuzu ve dananın boyun kısmından elde edilir. Protein, vitamin, lif, magnezyum, çinko bol miktarda bulunur. Genelde haşlamalık olarak kullanılır. Yemeklerde özellikle güveç, kuru fasulye gibi yemeklerde lezzet verir. Özellikle çocukların, gençlerin gelişimi açısından kemik suyu, et suyu mutlaka gereklidir. Kemikleri çıkarılarak da kullanılır. Kemikli de kullanılır.
Gerdan çorbası saray mutfağından gelen bir lezzet. Saray usulü terbiyeli yapılıyor. Terbiyesinde yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurt konuluyor.
Sirke sarımsak koyarsanız kelle paça çorbası lezzetinde oluyor.
Her iki şekli ile de pişirdim. İkisi de çok lezzetli doyurucu oluyor.
Şifa niyetine çorbasını denemenizi tavsiye ederim.
Kuzu gerdan eti kullandım.
Gerdanları soğuk suyun içinde bir saat kadar bekletin. Aralarında kalan kan kemik parçaları çıksın. Tekrar yıkayıp, düdüklü tencereye alalım. Içine bir bütün soğan koyalım. Soğan hem lezzet veriyor, hem kuzu kokusunu alıyor. Birkaç adet tane karabiber, biraz tuz ekleyelim. Yarım saat düdüklüde haşlayalım. Dana gerdan için süreyi 10 dak arttırın. Haşlanan eti suyundan çıkarıp, küçük parçalara ayırın. Tencereye unu koyup tereyağ ile kavurun. Sıcağı geçip, soğuyunca yavaş yavaş et suyundan koyup iyice açın. Daha sonra kalan et suyunu ekleyin. 10 dakika kadar kaynayınca etleri ekleyin. Bir taşım  daha pişirip tuzunu kontrol edin. Az ise ekleyin.
Servis ederken tabaklara  sirke sarımsak sosundan gezdirin. Afiyet olsun.

Yorumlar