EV YAPIMI MAYONEZ

1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı limon suyu
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ayçiçek yağı
Mayonez sever misiniz?
Sandviçlere, salatalara, et yanına kullanılan nefis bir sostur.
Çok. sevilen, bu sosun çok eskilere dayanan bir kullanım tarihi var.
1756 da Fransız dükü için keşfedilmiş. Salataya sos yapmak için krema bulamayan aşçı yumurta sarısını yağ ile çırpmaya başlamış. Elde ettiği kremsi sosu tatlandırmış. İyi bir gurme olan Fransız dükü çok beğenmiş.
1838 de Avrupa ya getirildiğinde sandviçlere koyulmaya başlanmış. Mayonez konulan sandviçler mavi kurdela ile bağlanmış ve daha önce bittiği görülmüş. Böylelikle kullanım alanı artmış. 1841 de ilk kez yemek kitabına girmiş.
Fabrika bazında üretimine geçilmiş.
Evde yapmak ise sanıldığı kadar zor değil.
Çırpıcı, blender, el mikseri yada çatalla dahi çırparak yapabilirsiniz.
Ben Tupperware El blendırında yaptım.
Karıştırıcı parçasını takıp, bir yumurta sarısı, bir çay kaşığı hardal, sirke, limon suyu bir tutam tuz ekledim. Bunları bir çırptım.  İçine bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup, biraz krem kıvamı elde ettim. Tekrar bir yemek kaşığı daha zeytinyağ ekleyin. Biraz çırpınca mayonez tutuyor. Sonra  bir yandan çırpıp karıştırarak toplamda bir su bardağı sıvıyağ ekleyin. Hepsini zeytinyağ ile yapmayın acı oluyor.Bir püf noktası da malzelerin aynı oda sıcaklığında bulunması. Yaptığınız mayonezi kavanoza koyup buzdolabında saklayın. Bir hafta saklayabilirsiniz. Afiyet olsun..

Yorumlar