AYRANLI ÇORBA MALATYA

Yazın içinde ki bakliyatlar ile hem doyurucu hem de ayranıyla nanesiyle soğuk içildiği için ferahlatıcı  konsantre bir çorba...
Evet istediğiniz kadar karıştırıyorsunuz çünkü ..Rahmetli anneannemin öğrettiği gibi yapıyorum.Yöresel olduğu için köyden köye bile farklılık olabilir..Ben çok sevdiğim için kışında yaparım..
Malzeme :
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı buğday
2 yemek kaşığı dolusu kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurt
Yapılışı :
Kuru fasulyeyi nohutu buğdayı ayrı ayrı akşamdan ıslatın.Ertesi gün yarı pişmiş şekilde kuru fasulye ve nohutu haşlayıp süzün .Büyükçe bir tencereye buğdayı koyup yumuşayana kadar haşlayın suyunu süzmeyeceksiniz.Sıcak su ilave edebilirsiniz.Haşlanan buğdaya nohut ve kuru fasulyeyi ilave edin.Bu aşamada içindeki su nohut kuru fasulye de pişince lapa gibi kalacak kadar olsun.Tencerede ki su bitene ve hepsi haşlanmış olana kadar birlikte pişirin.Tuzunu ekleyin.Lapa gibi kalınca altını kapayın naneyi ekleyip karıştırın .İyice soğusun .Cam bir kaba koyup buzdolabına kaldırın.Daha sonra istediğiniz miktarda içinden alıp yoğurt ve su ile istediğiniz koyulukta açıp servis yapın.Afiyet olsun...

Yorumlar