AMERIKAN SALATASI

2 adet ortaboy patates
2 adet havuç
1 kase bezelye
6-7 tane kornişon
1 su bardağı mayonez.
Rus salatasımı Amerikan salatası mı? Öncelikle sofralarımızda yer alan bu güzel salatanın tarihçesine bir bakalım.
Rus  salatası 1860'lı yıllarda Moskova'daki Ermitaj Restoran'ın sahibi olan Fransız asıllı aşçı Lucien Olivier tarafından icat edildi. Ölene kadar icadının tarifini sakladı. Ölümünden sonra yayılmaya başlandı. Pek çok ülkede Olivier salatası olarak bilinir. İstanbul'da 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kente gelen Beyaz Rusların açtığı lokantalar sayesinde yaygınlaştı. Kominizm tehditi gerekçe gösterilerek lokanta menülerinde ismi değiştirildi.
O devirde ki ideolojik nedenlerden dolayı Rus salatası olan adı Amerikan salatasına çevrildi.
Yoksa içinde o varsa Rus, bu varsa Amerikan salatası değil yani. Dilerseniz salam da katıp, haşlanmış yumurta ile süsleyebilirsiniz.
Et yemekerinin yanında, sandviç olarak, soğuk meze olarak sevilir. Mayonezi fazla istemeyenler süzme yoğurt katabilir.
Bir kaç gün önce yaptığım mayonezi kullandım.
Tamamı ev yapımı oldu. Havuçların dışını kazıyıp, patatesleri iyice yıkayın. Kabuklu haşlayın ki su çekmesin. Bezelyeyi de dondurucudan çıkarıp haşladım. Havucu haşladım. Haşlanan sebzeleri buzdolabında biraz soğuturdanız Keserken dağılmadan kesebilirsiniz. Sebzeleri küp küp
kesin. Kornişon tırşuyu da tuzu çıkması için bir süre suda  bekletin ve  çok küçük doğrayın. Haşlanan sebzeler soğuk olsun Yoksa mayonezi çeker. Hepsini mayonez ile karıştırın.Bir seferde karıştırın ki ezilmesin. Aflyet olsun.

Yorumlar