PAÇANGA BÖREĞI


Pastırma ve kaşarın nefis uyumu ile sevilen bir börek.. Ülkemizde sofralarda yer alması hayli eskilere dayanır. 1960 larda Ermeni meyhanelerinde mezelik olarak yapılmaya başlanan bu böreğin İspanya'da ki bir dansdan adını aldığı bir varsayımdır.
Kişi sayısına göre yufkanızı ve iç malzemesini  ayarlayabilirsiniz.
24 adet için :
3 adet yufka
250 gr pastırma
259 gr dil peyniri
2 adet domates
3 adet sivri biber
Maydanoz yaprakları
Dışı için:
2 adet yumurta
1 kase galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ
Içi için pastırmaları doğruyoruz. Dil peynirini uzun uzun koparıp, ekliyoruz. Domatesin kabuğunu soyup, küçük küp küp doğruyoruz fazla suyunu sıkıyoruz. Biberleri de minik minik doğradıktan sonra hepsini birlikte karıştırıyoruz. Biraz maydanoz yaprağı ekliyoruz. Iç malzemesi karışımı hazırlanmış oluyor. Bir yufkayı önce dörde, sonra sekize bölüyoruz.
Geniş tatafına bir yemek kaşığı iç malzemeden koyup kenarlarını kıvırarak sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. Dışı için yumurtaları bir kapta kırıp çırpıyoruz. Tavaya bol sıvı yağ koyup istiyoruz. Paçanga ları önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp kızartıyoruz. Kağıt havlu da fazla yağını alıp, servis yapıyoruz.
* Fırında yapmak isterseniz, daha kalın hazırlamalısınız. Bunun için, bir yufkayı serip üzerine yağlı su karışımı sürüp ikinci yufkayı üzerine kapatacaksınız. Üzerlerine yağ sürüp 170 derecede fırında kızartabilirsiniz.
Püf noktaları :
* yufkamız hamur olmasın diye domatesi sulu koymuyoruz.
* kenarlarında açık bırakmadan dikkatlice kıvırıyoruz yoksa kaşar peyniri dışarıya akar.
* yumurta ve galeta ununa ince bir katman halinde buluyoruz.
* Dilerseniz doğrudan da kızartabilirsiniz.

Yorumlar