MALATYA TAVA


Yöresel yemekleri severim. Kültürümüzü, özümüzü yeni nesle tanıtmak, unutulmamaları için de yapmaya çalışırım.
Genellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizde tencere yemeğinden ziyade sebzeler bile kebap formatında pişirilir. En çok da patlıcan. kullanılır.
Anne memleketim Malatya nın fırında  nefis bir patlıcanlı et yemeğini yaptım. Rahmetli anneannem çok güzel patlıcan yemekleri yapardı. Kesinlikle yapmanızı öneririm.
İşte Malatya Tava tarifi :
Yarın kg dana kuşbaşı
1 kg patlucan
3 adet domates
2 adet soğan
Biraz sivribiber
3 diş sarımsak
Kızartmak için bol sıvıyağ
Tuz, biber
Yarım kg dana kuşbaşını kendi suyunu çekince 1 su bardağı su ilavesi ile düdüklüde önceden  pişiriyoruz. Kuzu eti kullanırsanız düdüklüde pişirmeye gerek yok. Tencerede biraz kavurup, bir su bardağı su ekleyip pişirebilirsiniz.
Bir kg. Patlıcanı alacalı soyup, üçe bölün sonra her parçayı  bir tarafını koparmadan dörde dikine kesin. Tabiki yarım saat kadar suya koyun acısı çıksın ve çıkarıp yıkayıp kurulayın bol yağda  kızartın. Patlıcanın fazla yağını kağıt havluya koyun, çekince tepsiye alın. Üç domates, iki soğan ve sivri biberleri dilimler halinde doğrayın.aralara iki üç diş sarımsak yerleştirin. Malatya tavasında soğanlar ayrı kavrulup, biberler kızartılıp eklenir. Fırına bu şekilde koyunca daha hafif oluyor. Düdüklüde pişen eti üzerlerine kalan suyu ile gezdirin.
Tuzunu, biberini atın. Üzerini   kapatıp 200 derece fırında 20 dak pişirip üzerini açıp 5 dak daha fırınlamanız yeterli. Salata ve pilav ile servis yapın. Afiyet olsun. 

Yorumlar