KIZILCIK ÇORBASI



Eskiden işe okula giderken sabahları çorba içilirdi. Şimdilerde artık o alışkanlıklar kalmadı. Pek çoğumuz sabah mahmurluğunun verdiği iştahsızlıkla ayak üstü birşeyler atıştırıp yola çıkıyoruz. Oysa lki çorba ile güne başlamak sağlık açısından faydalıdır. Özellikle kış aylarından içinizi  ısıtır. metabolizmayı düzenler.
Genellikle Karadeniz ve İçanadolu da yapılan kiren çorbası diğer adı ile kızılcık çorbası için Eylül Ekim ayında toplanan kızılcıklardan tarhanası yapılır. Kızılcık ağaçlarının meyvesi toplanır. Yıkanır, büyük kazanlarda kaynatılır. Soğuyunca içine tuz ve bir miktar normal tarhana atılıp un eklenip yoğurulur. Bir gece bekletilip ertesi gün mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp, avuç içinde bastırılıp örtü veya tahta üzerinde kurutulur. Sonra el ile ovarak un haline getirilir. Öyle kolay sanmayın çekirdekli meyve olduğu için elleri bayağı bir zorlar. Tekrar serilir ve iyice kuruyunca bez torbalara doldurulup saklanır.
Özellikle şifa çorbasıdır. Gribe, soğuk algınlığına, mide bağırsak bozukluğuna iyi gelir.
Gelelim çorbasının tarifine ;
Malzemeler :
1 çay bardağı kızılcık tarhanası
5 su bardağı su
Tız
Üzeri için :
1 ortaboy soğanın yarısı
3 diş sarımsak
2 kaşık tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı :
Önceden tarhanayı tencereye koyup üzerine de suyunu koyup ıslatıyoruz. Ara ara karıştırarak eritiyoruz Sonra ateşe koyup kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Ayrı bir sos tenceresinde bir kaşık tereyağ ile küçük küçük doğranmış soğanı sarımsağı pembeleştirip çorbaya katıyoruz. Yine aynı sos tenceresine bir kaşık yağı ekleyip nane yakıp çorbanın üzerine gezdiriyoruz.
Kendine has ekşiliği olduğu için salça eklemiyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun

Yorumlar