İSTİRİDYE TATLISI




Yediğiniz tüm tatlıları unutun. Bu lezzetden vaz geçemeyeceksiniz. Hem çok hafif, hem görseli çok güzel oldu. Yapması da hiç zor değil hatta çok zevkli.
Malzemeler :
125 gr tereyağ
1 yumurta
1,5 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı ceviz içi ince çekilmiş
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Süslemek için yeşil fıstık
Şerbeti için :
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı :Tatlının şerbeti soğuk olacağı için önce şerbeti hazırlıyoruz. Şekeri, suyu, limon dilimini koyup kaynamaya başlayınca 10 dak kaynatıp kapatıyoruz. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlının hamuru için, tereyağ ile yumurtayı çırpıp krem haline getiriyoruz. Sonra un, irmik
Kabartma tozunu katıp yoğuruyoruz. En son ince toz haline gelen ceviz içini ekleyip yoğuruyoruz. Cevizli bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Elimizle üzerine biraz  bastırıypruz. Çay bardağının ağzı ile  hamura bastırıp çizgiler yapıyoruz. Yalnız bu yarım ay çizgileri yaparken bir uç aralıklı diğer uç birleşik açılmış 5 parmak gibi istiridyenin üzerindeki şekli veriyoruz. Çizgilerin birleşik olduğu ucu bir parça sivriltiyoruz. Tepsiye dizip 180 derece ısınmış fırında 25 dak kadar üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bir süre sonra fırından gelen tereyağ ve irmik kokusu bütün evi sarıyor.. Fırından çıkınca ilk sıcağı çıkınca soğuyan şerbeti tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önce çok gibi görünse de bir süre sonra çekiyor. Sivri uçlarına fıstık serpip kaymak ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun..


Yorumlar