EV YOĞURDU NASIL YAPILIR


30 yıldır yoğurdu evde yaparım. Yemek ile yoğurt değil, yoğurt ile yenek yiyenlerdenim.Çok da faydasını gördüm. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, pek çok yemekte de kullandığımız yoğurt sağlığımızın yapı  taşı bir Probiyotiktir. . Besin değeri yüksektir. Laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.. Hangi süt olursa olsun hepsinden yapılan yoğurt çok faydalıdır. Makineleşme ile hazır yoğurtlar pek çok çeşitte insanların ihtiyacına ve beğenisine sunuldu. Köy sütü dediğimiz pastörize edilmemiş üreticiden alınan sütün evde kaynatılıp  mayalanması ileyapılan ev yoğurdu ise her zaman bir numara olmaya devam ediyor.. Ev yoğurdu mineral, vitamin bakımından zengin, bağışlık sistemini güçlendiren şifa kaynağıdır.  

Beş kg sütü alacak büyük bir tencerem var.
Sütü tencereye koyup önce kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz. Çok hızlı ateşte kaynatmayın sütün yarısı uçar. On dakika kadar karıştırıp havalandırarak kaynatıyoruz. Altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Kaymak sevmiyorsanız üzerinden alabilir. Arasıra  parmağımızla  kontrol ediyoruz.. Parmağınızı süte batırınca sekize kadar sayıyoruz. İçinde durabiliyırsa mayalamaya uygun hale gelmiştir. Sütü kaynattığım tencerede mayalıyorum ,. Bir kaseye 5 yemek kaşığı ev yoğurdunu koyuyoruz..Maya olarak kullanılacak yoğurdun da ev yoğurdu olması şart. Her bir kilo  için bir yemek kaşığı yeterli. Sütten azar azar mayalık yoğurda koyup karıştırarak ılıtıyoruz. Her bir kilo süte bir yemek kaşığı yeterli geliyor. Yavaşça döküp karıştırıyoruz. Üzerine kevgiri kapatıyoruz. Delikli olduğu için buharı uçuyor. Kapağını kapatmıyoruz. O zaman buhar içine akar hem sulu olur Tencereyi sarıyoruz. 4 saat sonra mayalanmış yoğurt tutmuş oluyor. Açıp, kapağını kapatmadan bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün kapağını kapatabilirsiniz. Yoğurdunuz yenmeye hazırdır. Afiyet olsun.

Yorumlar