YAĞLI TURŞU

1 kg sivri kıl biber
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı üzüm sirkesi
5 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı kayatuzu
Probiyotik sınıfının faydalı yiyeceği turşu..
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı korur. Sindirim sistemine faydalıdır. Kalp damar sağlığına iyi gelir.
Genellikle kışa girerken kurarız. Bekleme süresinde mayalanır tatlanır. Bir nevi yaz sebzelerini kışa saklama usulüdür.
Kışın yemeklerin yanında sofraya hem görsellik hem lezzet katar.
Peki yazın turşu yenmez mi? Tabiki de yenir. Yazın sıcaktan dolayı saklamak zor olur. Ama buzdolabınıza  girecek şekilde bir cam kavanoza yapıp olmasını buzdolabında bekleyebilirsiniz.
Bir de daha kolay bir turşu var ki birgün sonra sofraniızda. Bu nefis yaz turşusunu bir deneyin derim. Hem turşu, hem salata, hem de seven için kahvaltılık bir tarif.
Biberlerin fazla uzun saplarını kesip  yıkayıp süzgece alalım. Tencereye 1 su bardağı üzüm sirkesini koyalım. Sirke ısınınca biberleri ekleyelim. Ağır ateşte yavaşça çevirerek biberlerin rengini sarartalım. Su koymadığımız için  biberlerin her tarafına sirkenin nüfuz etmesini sağlayalım. Çok fazla pişirmeyin ki erimesin. Sararan biberlerin altını kapatıp soğumaya bırakalım.. Sarımsakları küçük küçük kesip tuzu da zeytinyağı içine katıp karıştıralım. Soğuyan biberleri zeytinyağlı karışıma ekleyelim. En son maydanozu yıkayıp doğrayıp turşuya karıştıralım.Saklama kabına boşaltalım. Buzdolabında bir gece bekletirseniz daha güzel oluyor. Sevmeye bağlı acı biber de kullanabilirsiniz. Biberlerinin yanında, sarımsaklı zeytinyağl da çok lezzetli. Ekmek banmayı sevenler için harika bir lezzet. Bir kiloluk bir denemeden sonra eminim fazlasını yapmak isteyeceksiniz.. Afiyetolsun. 

Yorumlar