Malzemeler
Keki İçin:
5 yumurta
5 yemek kaşığı dolusu toz şeker
5 yemek kaşığı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya Tepsiyi yağlamak için
1 yemek kaşığı tereyağ
Şerbeti için:
1 su bardağı şeker
3 su bardağı süt
Karameli İçin:
1 su bardağı şeker
5-6 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket krema
Hazırlanışı:
Pek çok tarifle yapılan bu Balkan tatlısını bu şekilde yaptım. Hafif tadıyla nefis oldu. Evvela sosu için; sütün içinde şekeri ısıtarak eritip bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Keki için; yumurtaların sarısı ile beyazını ayırıyoruz. Beyazın içine sarısından kaçırmayın. Sonra şekeri de koyup kar haline gelene kadar çırpıyoruz. Traş köpüğü gibi olunca sarıları katıp düşük devirde bir dakika kadar karıştırıyoruz. Mikseri kapatıp unu, vanilya ve kabartma tozunu eleyip karışıma katıyoruz. İki dakika daha mikserle karıştırıp kapatıyor spatula ile alttan üste doğru hamuru kenarlarından karıştırıyoruz, hamurun sönmemesi için. Tepsiyi bir kaşık kadar tereyağını sürerek yağlıyoruz. Hamuru tepsiye döküp her yerine eşit şekilde yayıyoruz. 170 derece fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Fırında çok tutmayın şerbeti çekmez. Üzeri biraz kızaracak. Bu arada ısı her tarafına muntazam iletildiği için çelik tabanlı bir tavaya şekeri koyup üzerine sadece ıslatacak kadar su gezdirip ocağın en küçük yerine altı en kısıkta ateşe koyuyoruz. Kehribar rengini alana kadar hiç karıştırmıyoruz. Rengi alınca tereyağını ve kremayı koyup hızlı hızlı karıştırıyoruz, şeker topak olmasın, kaynatmadan biraz ısı muhallebi kıvamı olunca kapatıyoruz. Fırından çıkan keki karelere kesip kürdanla delikler yapıyoruz şerbeti çekmesi için. İlk sıcaklığı çıkınca şerbeti kekin her yanına yedirerek çektiriyoruz. Sütü iyice çekince karameli döküp yayıyoruz. Bir saat kadar sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun
Keki İçin:
5 yumurta
5 yemek kaşığı dolusu toz şeker
5 yemek kaşığı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya Tepsiyi yağlamak için
1 yemek kaşığı tereyağ
Şerbeti için:
1 su bardağı şeker
3 su bardağı süt
Karameli İçin:
1 su bardağı şeker
5-6 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket krema
Hazırlanışı:
Pek çok tarifle yapılan bu Balkan tatlısını bu şekilde yaptım. Hafif tadıyla nefis oldu. Evvela sosu için; sütün içinde şekeri ısıtarak eritip bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Keki için; yumurtaların sarısı ile beyazını ayırıyoruz. Beyazın içine sarısından kaçırmayın. Sonra şekeri de koyup kar haline gelene kadar çırpıyoruz. Traş köpüğü gibi olunca sarıları katıp düşük devirde bir dakika kadar karıştırıyoruz. Mikseri kapatıp unu, vanilya ve kabartma tozunu eleyip karışıma katıyoruz. İki dakika daha mikserle karıştırıp kapatıyor spatula ile alttan üste doğru hamuru kenarlarından karıştırıyoruz, hamurun sönmemesi için. Tepsiyi bir kaşık kadar tereyağını sürerek yağlıyoruz. Hamuru tepsiye döküp her yerine eşit şekilde yayıyoruz. 170 derece fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Fırında çok tutmayın şerbeti çekmez. Üzeri biraz kızaracak. Bu arada ısı her tarafına muntazam iletildiği için çelik tabanlı bir tavaya şekeri koyup üzerine sadece ıslatacak kadar su gezdirip ocağın en küçük yerine altı en kısıkta ateşe koyuyoruz. Kehribar rengini alana kadar hiç karıştırmıyoruz. Rengi alınca tereyağını ve kremayı koyup hızlı hızlı karıştırıyoruz, şeker topak olmasın, kaynatmadan biraz ısı muhallebi kıvamı olunca kapatıyoruz. Fırından çıkan keki karelere kesip kürdanla delikler yapıyoruz şerbeti çekmesi için. İlk sıcaklığı çıkınca şerbeti kekin her yanına yedirerek çektiriyoruz. Sütü iyice çekince karameli döküp yayıyoruz. Bir saat kadar sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder