SEBZELI MERCIMEK ÇORBASI


Hepimizin sevdiği çorbaların başında gelen mercimek çorbası her sofranın ilk yemeğidir.    İçerdiği mineral ve vitaminler ile yaşlanmayı geciktirir. Yüzdeki aknelere iyi gelir.
Yapulışı yörede yöreye farklılık gösterebilir.
En çok bilineni sade mercimek çorbası ve ezogelin çorbası şeklidir.
Pek çeşitli pişirme yöntemleri ile sebzelerle de pek uyumludur.  Bende sebzeli pişirdim. Nefis bir çorba oldu. İçinde ki hazırladığım sebzeli garnitürü fazla miktarda hazırlayıp porsiyonlara bölerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Farklı çorbalar yapmada da kullanabilirsiniz.Çünkü bir çorbaya fazla geleceği yarıya bölüyoruz  kalan yardımlar ziyan olmasın.. Sebzelerde de mevsimine göre değişiklik yapabilirsiniz. Mesela kışın bir dilim kereviz ilave etmiştim. Şimdi gelelim tarife..
Sebzeli garnitür için :
5 tane taze fasulye
1/2 kabak
1 /2 havuç
1/2 patates
Çorba için:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı tereyağ
6 su bardağı su (et, kemik  suyu olabilir)
Tuz
Evvela mercimeği ıslatalım. Bir iki saat suda bekletirseniz şişiyor daha kolay pişiyor.
Bu arada sebzeli garnitürü hazırlayalım. Sebzeleri çok küçük zar büyüklüğünde doğrayıp, çok kısık ateşte kendi sularını salıp çekene kadar pişirelim.
Kırmızı mercimeği unundan arındırana kadar yıkayıp, süzelim. Tencereye tereyağını koyup , eritelim. Süzülen kırmızı  mercimeği tereyağı ile biraz kavuralım.  Rengi değişince suyunu ekleyip dağılana kadar pişirelim. Tam pişmeden sebzeli garnitürü ilave edelim. Kıvam alana kadar pişirelim. Altını kapatıp dinlendirip, sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Yorumlar