KÖRI SOSLU TAVUK

Köri nedir? Bilir misiniz?
Her ne kadar Hint mutfağı olarak bilinsede Güney Doğu Asya dan dünyaya yayılan bu şifalı baharat karışımı et, tavuk ve sebzelere müthiş bir lezzet veriyor.
Başta zerdeçal ve sumak olmak üzere demirhindi, kişniş, karanfil, kakule, kırmızı biberin karışımıdır.
Kanser ile savaşır, sindirim sistemini rahatlatır.
1970 den itibaren kullanımı yaygınlaşmıştır.
KÖRİ kelime anlamı ile SOS demektir.
Makarna ve patates kızartmasına yakıştığı gibi en çok tavuk yemeklerinde tercih edilir.
Tavuk yemeklerini sevenler için tavuğun en lezzetli versiyonu..

1 kg kalça but kuşbaşı
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
KÖRİ ŞOSU için :
1 kaşık tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı köri sosu
Yapılışı :
Tavuk etleri kuşbaşı doğranıp tavaya konur. Tereyağ koyup eritilir, etlerin suyunu çekip kavuruyoruz. Başka bir tencerede köri sosunu yapıyoruz.
Tereyağı ile unu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ama beyaz kalacak. . Soğuk sütü ekleyerek hızlıca karıştırıp açıyoruz. Suya köriyi ekleyip un süt karışımına katalım akıcı bir kıvam yapalım..Bir iki taşım pişirelim. Biraz krema da severseniz katabilirsiniz.
Kavurduğumuz tavuk etleri ile sosu karıştıralım.
Soslanan tavuklar patates kızartması ile yada bir marul salatası üzerinde de servis edilebilir.
Ben bu kadar ayrı ayrı uğraşamam derseniz de,
tüm malzemeyi karıştırıp tavuk etlerini harmanlayıp marine edin. İki üç saat buzdolabında bekletin. Sonra hepsini tavaya döküp kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.

Yorumlar