İZMIR KÖFTE


Her yörenin köftesi ayrı bir meşhurdur. Ama İzmir köftenin namı tüm Türkiye de bilinir. Pek çok lokantanın baş yemeğidir. 


Köftesi için :
750 gr kıyma ( döş karışık)
1 tane soğan
1 çay bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Yanında :
3 adet patates
2 adet domates
5 adet sivribiber
Birkaç küçük parça tereyağ
Kızartmak için :
Sıvıyağ


İzmir köftenin özelliği kullanılan malzelerin kızartılarak yapılması ve sulu yemek formatında olmasıdır.
Köftesi için, soğanı çok küçük doğruyor yada rendeliyoruz.Galeta unu sevmiyorsanız bayat ekmek içi de kullanabilirsiniz. İç malzemeyi kıymaya katmadan birleştirip, daha sonra kıyma ile yoğurursanız çok lezzetli oluyor. Galeta ununu, karabiber, tuz ve kimyonu soğan ile karıştırıp, kıymaya ekleyip yoğuruyoruz. Yoğurulan kıymayı yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra şekil verip kızartıyoruz. Kızaran köfteleri kağıt havlu üzerine koyuyoruz. Patatesleri elma dilim kesip kızartıyoruz. Onları da fazla yağını çekmesi için mutfak havlusunun üzerine çıkarıyoruz. Aynı yağda sivribiberleri de bir iki çeviriyoruz.
Pişireceğimiz  tencere pilav, karnıyarık tenceresi gibi sığ olmalı.
Tenceye biraz sıvıyağ koyup bir yemek kaşığı salça koyup sos yapalım. Domates dilimlerini dizelim Üzerine köfteleri aralarına patates ve biberleri dizelim. Lezzet vermesi için küçük tereyağ parçalarını aralara serpiştirelim. Üzerini geçmeyecek kadar ılık su ekleyip tuzunu biberini atıp orta ateşte pişirelim. Yanına tel şehriyeli pirinç pilavı çok yakışıyor. Aynı şekilde tepsiye hazırlayıp üzerini folyo ile kapatarak 180 derece fırında da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun..

Yorumlar