AŞURE

Malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
2 su bardağı aşurelik buğday
250 gr kayısı
250 gr incir
250 gr hoşaflık üzüm
100 gr çam fıstığı
100 gr siyah üzüm
Yarım cay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 portakal kabuğu rendesi
1 kg toz seker
3 yemek kaşığı gül suyu
Süslemek için;
Nar taneleri
Kırılmış ceviz
Hazırlanışı
Buğdayı bir gün önceden suya koyuyoruz. Sabah bu suyu döküp tekrar suya koyuyoruz. Nohudu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz. Buğday bir gün daha fazla ıslanmış oluyor. Buğdayın bu suyunu dökmeden büyük bir tencereye alıp haşlamaya bırakıyoruz. Ben yarım saat kadar önce düdüklüde haşlıyorum fakat çok dikkat etmek gerekir köpürüp kabukları düdüğü tıkıyor başından ayrılmayın. Kuru fasulye, nohudu da ayrı ayrı haşlayıp süzüyoruz. Fazla haşlamayın daha buğdayla da pişecek. Sürekli sıcak su bulundurun malzemeleri ekledikçe bu kıvamda kalmadı için su ilave edeceksiniz. Buğday iyice yumuşayıp lapa kıvamını alınca nohudu ekliyoruz, 20 dakika kadar birlikte pişiriyoruz. Daha sonra kuru fasulyeyi Pirinci ekliyoruz. Kayısı ve inciri yıkayıp ikiye yada dörde bölüyoruz. Kuru fasulyeden sonra dolmalık fıstık (çam fıstığı) siyah üzüm (dolmalık üzüm) katıyoruz. 10 dakika arayla portakal kabuğu rendesini kayısıyı, hoşaflık üzümü, sonra inciri katıyoruz. En son şekerini ayarlıyoruz. Şekeri koymadan içindekilerin yumuşamış olmasına dikkat edin. Şekerden sonra yumuşamıyor hatta biraz sertleşiyor. Şekerle de 15-20 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz. Vanilya ve gül suyunu karıştırıyoruz. Kaselere koyup biraz sıcağı geçip üzeri kabuk tutunca nar taneleri, ceviz kendi zevkinize göre kuru yemişle süslüyoruz. Allah kabul etsin, afiyet olsun

Yorumlar