MÜCEDDERE PİLAVI

1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık  bulgur
2 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Pul biber 
Sıvıyağ
4 su bardağı su
Bulgur pirince nazaran daha sağlıklı bir besin. Lif, folik asit, B vitamini bakımından zengin, glisemik endeksi düşük, bağırsak düzenlemede çok faydalıdır. Özellikle şeker hastaları için pirinçten daha uygundur. Hemen kana karışmaz.
Yeşil mercimek ise içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde tam bir sağlık deposudur.
Müceddere Araplardan bize geçmiş bir pilavdır.
Genellikle Hatay, Kilis yöresinde yapılır.
Araplarda piştikten sonra zeytinyağında kavrulan soğan pilavın üzerine dökülür. Bizde ise biraz ağır bulunduğu için soğan baştan kavrulur birlikte pişirilir.
Müceddere doyurucu olduğu için ana yemek gibidir. Yanında turşu ve ayran ile servis edilir.
Gelelim tarifine :
Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkayıp bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün diri kalacak şekilde 
haşlayıp süzelim. Pilav tenceresine iki adet soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağ ile pembeleştirelim. Domates, biber salçasını ekleyip biraz kavuralım. Tuzunu ve biraz. da pul biberi ekleyelim. Ayıklanmış yıkanmış bulguru ekleyip birkaç dakika çevirelim. Haşlanmış yeşil mercimeği ekleyip üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım. Ağır ateşte suyunu çekip, mercimek ve bulgurlar yenme ayarında olacak şekilde pişiriyoruz. 15 dak. demlemdirip servis yapıyoruz. Dileyen başında soğan ve yağ  koymayıp, pişince soğanı zeytinyağında kavurup ekleyebilir. Ama benim önerim pilava lezzetinin karışmasını daha sevdiğim için başında koyuyorum. Üzerine ağır geldi. Birde bu kez tavuk suyu koyduğum için salça koymadım. Tercih sizin. Yanında turşu ve ayran çok yakışıyor. Afiyet olsun..

Yorumlar