ALİNAZİK KEBABI

Köz patlıcanın yoğurtla buluştuğu nefis bir lezzet..
Üzerine kıyma sosu ya da et ile bir ana yemeğe dönüşüyor..
Gaziantep in bu ünlü yemeğinin bir de tarihçesi var.. 16.yy da Antep e gelen Yavuz Sultan Selim e ikram edilen yemeğe “hangi eli nazik yaptı” diye sorup beğenisini dile getirmiş. Zamanla adı Alanazik olmuş..
Alá arapça güzel nazik yemek demekmiş.
Malzemeler :
4 adet bostan patlıcanı
1 kase süzme yogurt
3 diş sarımsak
Tuz
Kıymalı sos için :
400 gr kıyma
2 adet soğan
Sıvıyağ
1/2 kaşık domates salçası
1/2 kaşık biber salçası
Karabiber
Tuz
Üzerine :
Közlenmiş Domates sivri biber
Yapılışı :
Patlıcanları közlüyoruz. İçini kaşıkla sıyırıp eziyoruz. Süzme yoğurt ile sarımsağı karıştırıyoruz. Patlıcan ezmesine sarımsaklı yoğurtu ekleyip biraz tuz ilave ediyoruz. İyice harmanlıyoruz.. Soğanları kuşbaşı doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca salçaları ekleyip 1/2 çay bardağı kadar sıcak su ile homojen bir kıvam veriyoruz..Tuz karabiber acı biber ekleyebilirsiniz.
Servis tabağına aldığımız yoğurtlu patlıcanın üzerine kıymalı sosu gezdirip köz domates biberler ile süsleyip servis yapıyoruz..
Afiyet olsun..
✔Püf noktası: Yoğurt katınca soğuttuğu için bekletmeden yapılması gerekiyor. Tekrar ısıtamazsınız ..

Yorumlar