ABANT KEBABI

1 kg patlıcan
Etli mantar sote için:
300 gram kuzu kuşbaşı
2 orta boy soğan
2 sivri biber
1 kase mantar
3 adet domates
Sıvı yağ
Tuz,karabiber
Üzeri için
Kaşar peynir
Aşçı yetiştirmesi ile ünlü Bolu ilimizin çok güzel bir kebabı. Patlıcanları kızartarak da yapılabilirsiniz  ama özelliği köz olması..Köz patlıcanla yağsız daha hafif oluyor. Patlıcanın közü herşeye yakıştığı gibi bu yemeği de bir kebap ziyafetine dönüştürüyor.
Patlıcanın saplarını kısaltıp, üzerinin yeşilini soyuyoruz. Közmatik de ya da ocağın üzerinde ezilmeden sadece kabuğu soyulacak kadar közlüyoruz. Dilerseniz fırında da közleyebilirsiniz. Sapları koparmadan kabukları soyup fırın tepsisine koyuyoruz. Mantarlı et soteyi yapıyoruz. Dana eti kullanacak iseniz daha önceden pişiriniz. Kuzu eti çabuk piştiği için doğrudan kullanabilirsiniz.
Soğanları küp küp doğrayıp sıvıyağda pembeleştiriyoruz. Kuşbaşı eti ilave ediyoruz. Eti kendi suyunu çekene kadar ağır ateşte pişirip biraz kavuruyoruz. Temizlediğimiz mantarları dörde bölüp ekliyoruz.Fazla su salmaması için önce yüksek ateşte sonra orta ateşte mantarlar saldığı bir miktar suyunu çekince domates ve sivri biberi katıp  pişiriyoruz. Tuzunu , karabiberini ilave ediyoruz.
Patlıcanların ortasını açıp, et sote koymak için biraz bastırıyor yer yapıyoruz. Karnıyarık yapar gibi et soteyi ortalarına yerleştiriyoruz. Sotenin kalan suyunu da patlıcanların etrafına gezdiriyoruz.
Üzerlerine kaşar peyniri dilimi yada rendesi koyup 170 derece fırında peynir kızarana kadar pişiriyoruz. İlk onbeş dakika üzeri kapalı pişirirseniz patlıcanlar kurumadan pişmiş olur. Daha sonra açıp kaşar peyniri kızarana  kadar beş dakika daha tutunuz.
Yanında pilav ve cacık ile çok yakışıyor servis yapıyoruz.Afiyet olsun..

Yorumlar